Uge 41: Mit selvværd er ikke afhængigt af, hvad du synes om mig. (Men det er min selvtillid)

Fredag holdte jeg Kursus om at skabe overskud, og et af de mest populære emner på dagen var:

Hvordan du undgår at tage noget personligt.

(Læs Artikel fra Q om “De fire leveregler” )

(Læs Artikel fra Femina: Sådan Coacher du dig selv )

Som Quicy Jones udtaler i den fremragende dokumentar om ham på Netflix.

“Mit selvværd er ikke afhængigt af, at du accepterer mig”

Når nu det lyder så rigtigt og simpelt, hvordan kan det så være så svært?

Jeg er kommet nærmere svaret, efter jeg har lyttet og læst alt hvad jeg kan finde med Dr. Doug Lisle. om Evolutionær Psykologi.

Sagen er nemlig, at det slet ikke kan lade sig gøre – ikke at tage noget personligt. Jo, i forhold til selvværd kan det måske, men ikke i forhold til selvtillid.

Du er nemlig udstyret med et selvtillidsbarometer, der skal kunne gå op og ned alt efter, hvilken feedback du får fra dit indre og ydre publikum. Gør du noget, der risikerer at du kommer til at stå udenfor gruppen, er det meningen, du skal kunne mærke selvtilliden dale, så du ændrer opførelse. Dette er totalt primalt.

Der er forskel på selvtillid og selværd. Selvtilliden spørger: Gør jeg det godt nok? Og selvværdet spørger: Er jeg god nok? 

Billedresultat for selvtillid selvværd

Så jeg ved godt, at mit selvværd, altså mit værd som menneske, ikke har noget at gøre med din accept af mig, Men min selvtillid kan ikke undgå at tage et dyk, hvis du kritiserer mig. Hvorfor? Fordi mit sind virker, som det skal. Fordi mit indre og ydre publikum er tilstede, så jeg kan mærke når selvtillidsbarometeret stiger og falder.

Selvtillid er en dynamisk størrelse der stiger og daler hos alle mennesker, når de modtager positiv eller negativ feedback fra deres indre og ydre publikum.

Så Quincy har ret i at hans selvværd ikke er afhænig af andres accept. Men det betyder absolut ikke, at hans selvtillid vil være upåvirket af hans indre og ydre publikum.

Mere inspiration:

Korte inspirationsvideoer om selvværd, selvtilld og sundhed.

energitte TV, hvor jeg har samtaler med forfattere og foredragsholdere om Personlig udvikling.

Foredrag til din arbejdsplads

Kursus “boost din selvtillid”

Kursus “Skab overskud”

Gratis værktøjsbog

Coaching over Tlf.