Udsat for psykisk vold? Få hjælp hos Exitcirklen

Fredag havde jeg Sherin Khankan i energi-tte studiet for at tale om, hvordan de i Exitcirklen hjælper mennesker, der er udsat for psykisk vold og social kontrol. Du kan se programmerne nr. 55 og 56 her: energitte TV

Ud over de mange konkrete og brugbare kognitive værktøjer Sherin delte, så lærte jeg mere om, hvad Psykisk vold egentlig er. Ordet “vold” er så voldsomt, at jeg først tænkte: “Det kender jeg ingen, der oplever”. Men efter vores samtale kunne jeg se, hvor udbredt det desværre er. Og så er det virkelig godt, at vi har en NGO som Exitcirklen der står klar med hjælp, støtte og rådgivning i form af samtalegrupper.

Se første del af samtalen her under:

Se anden del af samtalen her under:

Hvornår er det psykisk vold?

Når du oplever, at et andet menneskes misbrug, narcissistiske, domminerende eller psykopatiske træk går ud over dig. Når du begynder at ændre den måde du ER på, fordi du er bange for, at personen råber, kontrollerer dig, er overdrevent jalou, truer med vold, konstant kritiserer dig eller taler ned til dig. Når du ikke føler dig tryg ved at være dig, og f.eks. må lyve af frygt for personens reaktion. Når du som barn er fanget i en dysfunktionel familie.

Exitcirklen psykisk vold og social kontrol
Sherin Khankan er uddannet i kognitiv terapi, og deler hvordan de bruger værktøjerne i exitcirklen.

Noget af det der overraskede mig var, at det også hører under psykisk vold og social kontrol, hvis du har været passivt offer for dine forældres skænderier og magtkampe. Er du f.eks. vokset op i et hjem med råben og skrigen på grund af alkohol misbrug, så lærer du, at det ikke er sikkert at være dig selv. Du begynder måske at lyve overfor vennerne, så de ikke opdager, hvor slemt det står til der hjemme. Du kan aldrig føle dig sikker på, om hjemmet i dag er en tryg base eller en kaotisk krigszone.

Er du i tvivl? Er det psykisk vold du oplever fra din leder, et familiemedlem, en ven eller partner?

Måske er du i relation med en med narcisistiske eller psykopatiske træk. Se også enerGitte program nr. 38 “Psykopat-fri”, hvor jeg har Mette Storm i studiet.

Exitcirklen
Hvad er Exitcirklen? Få svar på, hvordan du får hjælp, hvis du er udsat for psykisk vold og social kontrol

 

Siden Sherin var i studiet har hun leveret flere internationale taler. Her er Shrins TEDx tale

Husk at uanset hvor magtesløs du måske føler dig lige nu, så er der hjælp at hente hos Exitcirklen.