Hvordan lever man et godt liv med migræne?

Download artikel fra Alt for Damerne om migræne, nederst på siden.

Måske kender du de der dage, hvor verden går i sort, fordi dit hoved ikke vil makke ret. Det er, som om der ikke er plads til knoglerne derinde. Brummelyden fra computeren føles som en jetjager, der er ved at lande på din trommehinde, sollyset stikker i dine pupiller som en issyl, og alle stærke dufte trykker hårdt på kvalmeknappen. Og du må aflyse tøsemiddagen, biografturen, familiefødselsdagen og rulle ned for solen, ungernes stemmer, fjernsynet og søge ly under dynen, til monsteret har forladt dig. Det gør ca. en halv million danskere ifølge Lars Bendtsen, overlæge fra Glostrup Hovedpineklinik. Coach Gitte Koldtoft har skrevet bogen „Hjælp, jeg har stadig migræne!“ fordi hun selv har migrænemonsteret inde under huden og har haft det igennem mange år. Hun indrømmer, at der desværre ikke findes nogen „one size fits all“-kur, men hun kan lære dig, hvordan du slutter fred med det og lærer at leve med det. Så når du sætter dig til rette i sofaen med Gitte Koldtofts bog, skal du smøge ærmerne op, for vil du have et bedre liv med færre og mildere anfald, må du gøre arbejdet selv. Det 194 siders inspiration til at sadle om og gøre din livsstil mere migrænevenlig. Opskriften består af et holistisk miks af noget fysisk, noget psykisk og noget spirituelt. Krop, sind og sjæl. F.eks. står der følgende i hendes bog: „I stedet for at tænke, at ingen må opdage, at du føler dig utilstrækkelig i forhold til din mand, dine børn, dit arbejde, skal du acceptere, at migrænen er en læremester, der fortæller dig, at det, du kæmper imod, vokser – og det, du accepterer, mildnes. Det vigtigste er ikke, hvordan andre tænker om dig, men hvordan du behandler dig selv. Når du ikke er blid ved dig selv, tænder du migrænehjernen!“

migræne
Bogen kan lånes på biblioteket.

6 råd mod migræne

1. Lav SPIRITUEL AEROBIC hver dag.

Nærvær, tid til dig selv, tid til stilhed, tid med den guddommelige energi. Forbind dig selv med kærlighed i stedet for frygt. Det handler ikke om at opnå det sorte bælte i at presse sig selv. Det handler om at behandle sig selv så nænsomt, at migræneknapperne tændes så sjældent som muligt.

2. Giv dig selv et MANTRA

F.eks. „Jeg accepterer og elsker alle dele af mig selv – også migrænen“. Husk, at du er både din styrke og dine skyggesider, og hvis du elsker og accepterer dine skyggesider, så mister de deres tag i dig. Sig, „Ja, jeg har migræne – men migrænen har ikke mig!“ Vær åben og fortæl om din migræne.

3. Dyrk POSITIV SELVSNAK.

Hæng små sedler rundt omkring med positive bekræftelser. Mediter dagligt på dit positive mantra.

4. Kend dine GRÆNSER

Flyt aftaler, hvis pludselig kalenderforstoppelse opstår, i stedet for at vente på, at det ydre liv på magisk vis ændrer sig. Lad være med at bebrejde dig selv – du skal vide, at du altid gør dit bedste med de ressourcer, du har lige nu.

5. Find din MEDICIN

Nok så „frelste“ eller „højtsvævende“, dele af Gitte Koldtofts udsagn kan virke, så anerkender hun samtidig, at medicin er nødvendig. I et vist omfang. Og allerførst skal du finde ud af, hvilken type hovedpine, du lider af. Er det overhovedet migræne? Eller måske „bare“ spændingshovedpine? Eller måske endda menstruationsmigræne (hormonel migræne), som er særligt genstridig? MEN medicin skal kobles med livsstils- ændringer som stressmanagement, sund kost og motion. Og Gitte Koldtoft har specifikke doseringsforslag til at knockoute smerterne bedst muligt og undgå overforbrug. Før hovedpinedagbog – enten i din kalender, eller download på Hovedpineforeningen.dk.

6. SPIS rigtigt

Du bliver, hvad du spiser! Jo bedre helbred, jo mere robust er du over for alle sygdomme og ubalancer – også migræne. Kroppen er din medspiller, ikke din fjende. Men kosten kan ikke ses isoleret, den skal kobles med energistyring. Generelt for alle migrænikere gælder det, at man skal tage et dagligt kosttilskud af multivitamin, 100-200 mg Q10, 100 mg B2 og 300-500 mg magnesium. Men der er mange flere tip til kosten i bogen – også for dig, der lider af hormonel migræne.

Ps. Se enerGitte TV med formanden for migrænikerforbundet Anne Bulow Olsen.

Ønsker du migræne coaching, så kontakt mig på tlf. 20 23 23 31 for at høre mere.

 

Download Attachments

  • pdf 6_gode_rd_om_migrne
    Migræne. Hvordan skaber du en migrænevenlig tilværelse?
    File size: 945 KB Downloads: 641