På den ene side er det vildt fedt at arbejde hjemmefra. Ingen transporttid, du har dit eget private toilet, blødt tøj, sutsko og færre forstyrrelser.
På den anden side savner du at se rigtige mennesker ude i virkeligheden og ikke bare ansigter på en skærm. Du længes efter den tid, hvor en kollega ikke var en potentiel smittekilde, men en du kunne arbejde sammen med side om side. Og det kan være svært at tage sig sammen til selv at sørge for sund mad og bevægelse, når du sidder helt isoleret, og kantinen er lukket.
Dit udbytte ved disse 10 tips er: Overblik, fysisk og mental energi, glæde, social samvær og effektivitet.
I stedet for at tillade ulemperne ved at arbejde hjemme, at frarøve din energi, glæde og effektivitet, så GØR noget ved situationen, så du hver dag kan vågne og udbryde: “Jubiiiii, jeg skal arbejde hjemme igen i dag”.
Her får du ti “lavpraktiske” tips, der gør en massiv forskel:
- Planlæg alt det, du kan
Eisenhower sage: Planlægning er alt, og planer er intet. Det betyder, at der altid vil komme uforudsete opgaver der gør, at planerne skrider, hvilket også er helt ok. Men har du planlagt dagen så godt som muligt, er chancen for succes markant større, og du har lettere ved at bevare roen i tilspidsede situationer. Man kan sige, at du har et godt fundament for arbejdsdagen, du kan vende tilbage til. Planlæg f.eks. i form af to do lister.
2. Lav to do lister, der motiverer dig til at handle
Inden du sætter dig ved skærmen, har du skrevet en to do liste der ligger ved siden af dig. En god tommelfingerregel er, at des mere overbebyrdet du føler dig, des mindre dele skal listen brydes ned til. Og så husk at sætte et verbum foran punkterne, så din hjerne ved, at det er noget der skal tages action på.
Der er f.eks. forskel på at skrive: Lave hjemmeside og på at skrive Ring til Grafiker Camilla og få et Zoom møde booket i din kalender.
3. Tæl ned fra fem
Forfatteren til bogen “The five second rule” Mel Robbins beskriver, hvordan vi laver alt for mange overspringshandlinger, hvis der går mere end 5 sekunder fra, at vi har en positiv “tag action” indskydelse, og på at vi handler på denne indskydelse. Får du tanken: Send en mail……Så tæller du ned 5,4,3,2,1 og gør det. Dit indre sludrechattol skal ikke nå at få dig fra det. Har du svært ved at motivere dig selv til en af de opgaver der er på din to do liste, så tæller du ned 5,4,3,2,1 og så gør du det bare.
(De flotte tegninger er af Katja Ørmen)
4. Brug Kaizen
Kaizen er et Japansk koncept, der kan oversættes til små forbedringer eller små skridt. Hvis du vil af med en dårlig vane eller i gang med en ny, så prøv kaizen metoden. Ole der arbejder hjemme, har sat sit kaffeforbrug op, fordi han arbejder alt for meget og ikke kommer ude for en dør hele dagen. Han vil gerne skære ned på sit kaffeforbrug og begynde at gå lange ture hver dag. For at forandringerne bliver så små, så han næsten ikke opdager dem, bruger han Kaizen metoden. Normalt drikker Ole ti kopper kaffe på en dag, og imorgen drikker han 9. I overmorgen drikker han 8 og sådan tager han og skærer en kop væk om dagen, indtil han når ned på to kopper om dagen. En til om formiddagen og en til om eftermiddagen. Startede Ole med at gå fra 10 til 2 kopper ville han få hovedpine og savne sin kaffe så meget, at det blev alt for hårdt. Han ville risikere at falde i og droppe det hele.
Ole har et mål om at gå 12.000 skridt om dagen, fordi han både ønsker mere dagslys, overskud, socialt samvær, hvor han kan gå med sine kollegaer, og så vil han gerne tabe sig. Med Kaizenplanen starter Ole med en lille tur, hvor han går 3000 skridt i dag, Imorgen sætter Ole det op til 6.000 skridt. Han øger gåturen med 3000 skridt om dagen og allerede på fjerdedagen er han oppe på sine 12000 skridt. Voila……Easy done!
(De flotte tegninger er af Katja Ørmen)
5. Energistyr din hjemmedag med trafiklyset
For at opbygge både mental og fysisk energi, er det vigtigt med en balance mellem aktivitet og hvile. En ting er at du har tid til x antal opgaver i dag, men har du også energien til at udføre dem, så du både gør en forskel overfor andre – og selv har det godt i processen?
Del alle dine opgaver i dag op i tre farver, så alt hvad du laver, der kræver meget energi af dig, hvor du skal hvile dig bag efter – det er røde opgaver. Alt hvad du laver, der kræver mellem meget energi af dig er gule opgaver, og alt hvad du dirkekte lader op af er grønne. Planlæg din hjemmedag, så dit trafiklys skifter farve. Det er er en rød opgave kan sagten være noget du er helt vild med at lave, men som du ved kræver ekstra meget energi. F.eks. kan det være at fremlægge på Zoom. En gul kan være noget der kræver din energi, men ikke så meget som en rød. Det kan f.eks. være at læse dine mails eller ringe og bestille printerpapir og diverse små opgaver. Og grøn skal være noget, hvor du lader totalt op som f.eks. en gåtur i naturen, vinterbadning, puslespil eller at strikke.
6. Indret dig med en sund hjemmearbejdsplads
Hvis det visuelle betyder noget for din energi, skal du måske bestille en ugentlig bukket blomster til at have stående på dit arbejdsbord. Ryd op og forskøn dine omgivelser mest muligt.
Sørg for at have en plads i hjemmet, hvor du kan lukke døren og sørge for ikke at blive forstyrret. Sæt et “Forstyr ikke” skilt op og aftal med familien, at med mindre huset brænder og ungerne bløder fra øjnene, så skal de ikke komme ind til dig den næste time.
Fysioterapeut Lone Østergaard har skrevet bogen “Slip stolen for hjernens skyld”. Lone fortæller, at det ikke behøver at koste særlig meget at skabe en sund hjemmearbejdsplads. Sæt skærmen op på en kasse, så du ikke bøjer nakken. Há et løst tastatur og en løs mus på bordet. Og invester i en billig skrå kilepude, så du kommer til at sidde med ret ryg, nakke og hoved. Sørg så for ikke at sidde mere end 20 minutter. Lone taler om 20, 8, 2 reglen, som er skabt af Dr. Allan Hedge. Du sidder i 20 minutter, står op og arbejder i 8 og bevæger dig i 2 minutter.
7. Gå, så går det nok
Sådan sagde Søren Kierkegaard, og han havde ret. Kroppen er designet til at tage et skridt foran det andet. Tænk ind i din arbejdsdag, hvor mange af dine opgaver der kan klares, imens du spadserer ude i den smukke natur og får både motion og dagslys. Gående tlf. møder, webinars hvor du bare skal lytte og tage noter (Ha en blok med i lommen eller indtal på din tlf) Walk and talks med kollegaerne. Ture alene, hvor du skal tænke store tanker.
Min mand Jørgen er leder, og i disse dage kører han rundt til alle 18 medarbejdere og “lufter” dem. Mange undersøgelser viser, at man taler bedre sammen, når man går, fordi der er noget trygt ved at gå side om side, og man behøver ikke at kigge på hinanden. Det er også en fantastisk måde at få dækket dit behov for socialt samvær med andre. Det er underligt at vi brokker os i månedsvis over, hvor mørk og lang en vinter vi skal igennem, og i de timer hvor det netop er lyst, sætter vi os ind i mærket med kunstig belysning. Kom UD!
8. Spis sundt
Når Katrine møder op på sin arbejdsplads er der let adgang til frugtordning, salatbar i kantinen, vandautomat med iskold kildevand og danskvand. Kantinepersonalet sørger endda for udskårret grøntsagsstænger, som alle kan gnaske på, imens de sidder foran skærmene. Under Corona lockdown står hun op ti minutter før dagens første Zoom møde, sætter sig ved skærmen, og når hun bliver sulten, rister hun nogle boller og spiser imens hun arbejder videre.
Sørg for at bruge ti minutter hver morgen på at skære gulerodsstænger, agurkestænger mm. Planlæg din frokost allerede dagen før og gå væk fra skærmen, imens du nyder din mad. If you fail to plan, then you plan to fail. Sund mad er så let og velsmagende, og det er let med planlægning. Hvis du ikke har planlagt dine måltider og snacks og bliver sulten, så voldtager du køleskabet for det der er hurtigst og smager bedst.
9. Vær ekstra opmærksom på venlig og klar kommunikation
Når vi ikke kan se smil og kropssprog går meget tabt i vores kommunikation. Når du har skrevet en mail, er det en god idé lige at læse den, inden du sender den. Har du skrevet i bydeform som f.eks. “Bestil Printerpapir” “Ring til Per”, kan du skrive den om til “Vil du være sød at bestille printerpapir?” Når du læser mailen igennem så spørg dig selv: Er den venlig? Er det helt klart, hvad det er jeg kommunikerer?
Mange bruger undskyldningen: “Men jeg har ikke tid til smileys og alle de sukkersøde kvalmende ord”. Men der er ingen der siger, at du skal skrive overdrevet sødt eller bruge enorm meget ekstra tid. Du skal selvføgelig være autetisk, men stadig venlig og klar i kommunikationen. Og tager det dig 30 sekunder i stedet for 20, så er det givet godt ud i forhold til at styrke dine sociale kompetencer. Klar og kærlig kommunikation uden udråbstegn og bydeform kan vi alle lide.
10. Lav sociale lege over Zoom
Det er ekstremt svært for de ekstroverte, og den smalltalk vi normalt har helt naturligt på jobbet, mangler vi. Smalltalk lyder måske overfladisk, men det er den slet ikke. Når vi taler om vind og vejr, så forbinder vi os til hinanden.
Hvis I savner smalltalk, kan et godt alternetiv være at mødes hver fredag over Zoom, og lege dialog kort. Du kan selv lave en punke kort med spørgsmål eller købe dialogkort hos boghandleren. Dig der er ordstyrer trækker et kort og i skiftes til at svare. Spørgsmålene kan f.eks. være:
Hvad er det bedste der er sket på jobbet i denne uge?
Hvad er den bedste serie eller film du har set i år?
Hvad er den bedste bog du har læst?
Hvad fik dig til at grine i denne uge?
Hvilket problem har du fået løst i denne uge?
Hvis du skulle finde tre positive ting ved lockdown, hvad ville det så være?
Hvad var din smukkeste naturoplevelse denne uge?
Hvem vil du gerne sige tak til i denne uge?
(Find selv på flere)
Summa Summarum
At få det bedste ud af at arbejde hjemme kræver et godt personligt lederskab, hvor du sørger for at få dækket dine sociale behov og bibeholde de sunde vaner, der giver dig energi og glæde.
Kunne du tænke dig et opløftende, humoristisk og brugbart foredrag?
Ring og hør mere på 20 23 23 31.
Jeg tilbyder også min undervisning online.